donderdag 14 juni 2007



geen commentaar.....

Blok4: ABC verslag

ABC verslag Keuzeactiviteit



Na een tijd nagedacht te hebben over wat ik moet gaan doen als keuzeactiviteit, lag het antwoord eigenlijk al voor mijn voeten. Namelijk op een communicatieafdeling een dagje meelopen. Een soort snuffelstage. Het werd uiteindelijk de communicatie afdeling op de Bibliotheek Rotterdam, omdat mijn vader daar werkt en het dus kon regelen.
Deze keuzeactiviteit is leek mij erg nuttig, omdat ik nog niet zo veel ambitie heb om in de communicatie branche te werken en zo dus kan kijken hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat.
Niet dat ik dan op basis van deze activiteit besluit wel of niet door te gaan met communicatie, maar gewoon om rondkijken op een afdeling waar je later op terecht zou kunnen komen. Of juist dat je besluit dit niet te doen met je opleiding. Te kijken wat een afdeling communicatie eigenlijk doet. In ieder geval een leerzame ervaring dus.
Ik vertelde mijn vader dat een keuzeactiviteit uit 28 uur moest bestaan, en die heeft dat ook tegen zijn collega van de afdeling communicatie verteld. Zij hebben daarom voorgesteld dat ik twee dagen mee mocht lopen van half negen tot vijf en daarbij moest ik meehelpen een interview voor te bereiden en ik mocht een stuk schrijven voor de bibliotheek nieuwsbrief die ook daadwerkelijk word gepubliceerd.
Mijn eerste dag met Cindy de mevrouw die mij begeleidde was gelijk al erg druk, voor hen dan. Ik mocht alleen kijken en telefoontjes aannemen voor Cindy.
Ze waren druk bezig met het maken van de nieuwsbrief, ze moesten dingen arrangeren, dingen corrigeren en dingen schrijven. Ook brieven voor afdelingen werden geschreven.
Cindy moest dingen regelen voor een theater productie in de Bibliotheek theater en ze had een gesprek met verschillende mensen van de bieb. Ze heeft mij uitgelegd over de projecten, waar ze mee bezig zijn en hoe ze die allemaal willen vormgeven.
Ook vertelde ze me over het interview dat ze morgen zou hebben, met een medewerker van de bibliotheek (Harry Hoek) die alle tentoonstellingen samenstelt. De bedoeling was dat ze hem wat vragen zou stellen over de nieuwste tentoonstelling in de bieb en dat ik dan ook een paar vragen mocht stellen. De vragen hebben we samen bedacht en ik moest me zelf inlezen en onderzoek doen over de tentoonstelling. Ik moest me goed voorbereidden, want een interview houden zonder te weten waar het over gaat kan natuurlijk niet. Ik heb me die avond dus ingelezen en wat onderzoek gedaan over de tentoonstelling.
Cindy gaf mij een artikel over de nieuwe bedrijfskleding van de Amsterdamse bieb. Ze wilde dat ik aan de hand van het artikel zelf een stukje schreef voor de nieuwsbrief.

De volgende dag werd het interview gehouden en het ging allemaal goed. Ik moest tijdens het interview meer de diepte in gaan met de gevonden informatie en moest zelfs een beetje doorvragen bij sommige dingen.
Nadat we het interview hebben gehouden vroeg Cindy mij om over het interview een stuk te schrijven voor de nieuwsbrief. Daarmee ging ik aan de slag.
Verder die dag heb ik gekeken bij het samenstellen en arrangeren van de nieuwsbrief.
Voordat ik aan de stage begon moest ik een stuk schrijven, dat in de nieuwsbrief kwam.Ze zouden hem dan bekijken wanneer ik de eerste dag kwam.
Het stuk moest worden geschreven in opdracht van mijn vader, dus die kon mij van te voren al vertellen welke informatie er in het stuk moest staan. Het was een stuk over lift onderhoud, dat me niet erg aansprak, maar het was toch best een uitdaging om het te schrijven.
Cindy heeft mijn stukken gereduceerd, en heeft ze in de nieuwsbriefgeplaatst met mijn naam er onder. Voor het stuk dat ik had geschreven voordat ik begon et de stage moest ik eerst onderzoek doen, en moest het natuurlijk ook schrijven.
De tijd die ik aan de gehele activiteit heb besteed zijn ongeveer 24 uur. Namelijk de twee werkdagen van 8 uur, het schrijven een voorbereidden van het geschreven stuk en het interview met een te verantwoordde 6 uur bij elkaar. En het schrijven van het verslag met 2 uurtjes. Ja, inderdaad ik mistte nog een paar uur.
Ik mocht daarom een ochtendje meelopen met mijn vader, die de geldstroom regelt. Accountancy is immers ook een competentie binnen de communicatie. Je moet in ieder geval je geld kunnen beheren.
IK heb een beetje meegekeken naar en ontwikkeling van en project en de geld besteding daarvan. Aangezien ik financieel management niet heb gehaald was het best leerzaam.

Al met al vond ik de keuze activiteit zoals ik had verwacht best leerzaam. Het was een goede kans om te ijken hoe het er aan toe gaat op een communicatie afdeling. Natuurlijk is een communicatieafdeling op de Bibliotheek heel anders dan die van een profit grote organisatie, maar toch heb ik wel een overzicht gekregen.
Ik vond het vooral heel leuk dat je niet direct bezig ben met de eigenlijke functie van het bedrijf, in dit geval boeken. Je staat er als het ware boven, je kijkt naar het grotere plaatje en dat vond ik wel prettig.
Ik vond het leuk om te zien dat je als communicatie medewerker daadwerkelijk bezig ben met meer creatieve dingen en dat het niet alleen is om de opleiding leuker te maken. Je bent bezig met kunst en visuele aspecten.
Dat vond ik erg leuk.
Maar het belangrijkste aspect van deze activiteit vond ik het schrijf gedeelte. Ik heb in tijdens mijn opleiding ontdekt dat ik schrijven heel leuk vind, maar dat ik er eigenlijk niet zo heel goed in ben. Ik wil daarom ook graag mijn schrijfvaardigheid verbeteren. Het schrijven van de stukken waren daarom een uitdaging. Het is natuurlijk best spannend een stuk te schrijven over iets waar je geen benul van hebt en dat het dan ook echt wordt gepubliceerd. Terwijl je op school een 3 hebt gekregen voor het schrijven van een artikel.
Ik en beoordeeld op mijn stukken en heb tips gekregen. Bovendien is mij verteld dat ik helemaal niet zo’n slechte schrijver ben. Dat was voor mij het belangrijkste van de activiteit.
Het interview was ook leuk om te doen, het geeft je weer wat meer ervaring in een onderlegd gesprek te houden.

Van deze keuze activiteit heb ik geleerd dat ik later niet op een communicatie afdeling wil zitten van een bedrijf. IK vind het te weinig creatieve inzet, en die is juist heel belangrijk voor mij. Ik heb door deze stage geleerd dat ik een meer dynamische werkplek wil hebben, met veel afwisseling waar je geen rekening hoeft te houden met een bepaalde vaste huisstijl en richtlijnen van een bedrijf.
De feedback die ik heb gekregen van mijn begeleider, was dat ik prettig ben om mee samen te werken. Ik zou het goed doen in een team. Cindy vond doordat ik een creatieve inslag heb en een interesse voor kunst, daar zeker verder mee moet gaan. Ook het schrijven moest ik doorzetten. Zij vond dat ik een goede pen heb en een goed inlevingsgevoel om te schrijven. Alleen moest ik wel letten op de spellingsfouten.
Verder gaan met schrijven ga ik zeker.

























De artikelen:


Liften krijgen een metamorfose


Na 23 jaar trouwe dienst, worden de schachtdeuren en liftkooien van de publieksliften in de Centrale Bibliotheek vernieuwd, ook krijgen de liften een metamorfose. Dit gebeurt in de maanden Juni en Juli. Edze van der laan van het architecten bureau LFVVB is bij deze metamorfose betrokken.
De deuren krijgen een nieuwe kleur en krijgen ook de tekst “LIFT”erop. Dit maakt de liften makkelijker te vinden voor het publiek.
Ook de binnenkant wordt vernieuwd; er komen nieuwe panelen voor de drukknoppen en er wordt duidelijk aangegeven op welke verdieping de lift zich op dat moment bevindt.
Verder is het nieuw dat het nummer dat de verdieping aangeeft op de drukknoppen wordt aangegeven in Braille voor visueel gehandicapten. Het geheel krijgt door dit alles een moderne uitstraling.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Van Deelen, die de liften zoveel mogelijk operationeel probeert te houden. Er zal tijdens het proces altijd een lift voor het publiek beschikbaar blijven. De verwachting is dat de aanpak ongeveer zes à zeven weken in beslag gaat nemen.


Ik moest het stuk inkorten van Cindy, omdat het origineel dat ik had gecshreven veel te lang was voor een de nieuwsbrief.

Dit was het origineel:

Liften krijgen een metamorfose

Na wel minstens een miljoen keer open en dicht gaan en 23 jaar trouwe dienst te hebben geleverd, zijn de publieksliften aan vervanging toe. Het is niet te achterhalen hoeveel keren de liftdeuren daadwerkelijk hun werk hebben gedaan, maar desalniettemin moeten ze worden vervangen door nieuwe en zo ook de liftkooien.

Ook ondergaan de liften een metamorfose, want er kan wel meer worden gedaan dan de liften met wit te vervangen.
Na een advies gesprek met Edze van der Laan van het architecten bureau LFVVB, komen de verbeterde liftdeuren veel mooier uit de verf.
Om de bibliotheek een geheel te houden worden de liftdeuren in het teken van de bibliotheek kleuren gehouden. De hoofdkleur van elke verdieping wel te verstaan. De liftdeuren op een verdieping, worden in de hoofdkleur van die verdieping gehouden. Om de liftdeuren niet alleen uitstraling te geven maar ook functioneel te houden, wordt daarnaast de tekst “LIFT”op de schachtdeuren gezet. Voor de bezoeker dus duidelijker om de liften te vinden.

De binnenkant wordt ook vernieuwd. Er worden roestvrije stalen panelen aangebracht van vloer tot plafond, waarop zich de drukknoppen bevinden. Ook wordt hierop aangegeven op welke verdieping de liften aanwezig zijn.
Een mooie nieuwigheid is dat de aanduiding van de verdiepingen op de knoppen voor visueel gehandicapten in braille wordt aangegeven. Verder wordt de lift verlicht met LED spotjes om het geheel een moderne uitstraling te geven.
Zoals ook de buitenkant van de lift, zal de binnenkant zowel uitstraling hebben als functioneel zijn.

Het geheel zal worden uitgevoerd door de voor ons bekende firma Van Deelen, die de liften zoveel mogelijk functioneel probeert te houden. Er zal tijdens het proces een lift actief blijven. De verwachting is dat de aanpak zo’n zes à zeven weken in beslag gaat nemen. Maar na die tijd van slopende renovatie heeft de bibliotheek er een stukje meerwaarde bij.



Artikel 2:


Designer kleding voor de Amsterdamse Bibliotheek

Op 5 mei introduceerde de OB Amsterdam, zijn nieuwe bedrijfskleding. De kleding staat geheel in het teken van de vernieuwing van de Amsterdamse bieb, en was daarom ontworpen door de bekende Marokkaanse ontwerper Aziz Bekkaoui. Deze heeft eerder kleding ontworpen voor het 50 jarige bestaan van de Europese Unie en zijn stukken hangen in musea over de wereld.
Bekkaoui geeft met zijn ontwerpen een geheel nieuwe betekenis aan de bedrijfskleding en heeft er voor gezorgd dat de het Amsterdamse bieb personeel er modieus, misschien zelfs een beetje futuristisch uitziet. Het is misschien niet iedereen zijn smaak maar design is het in elk geval wel.
Misschien ook wel wat voor het Rotterdamse bieb personeel…


Artikel 3:


2000 x Dick

Na de tentoonstelling van Kuifje, komt er een tentoonstelling over Dick Bruna’s omslagen die hij maakte voor de Zwarte beertjes-reeks als Maigret, Havank en Saint. De tentoonstelling die 2000 x Dick gaat heten; naar aanleiding van de 2000 boeken die de reeksen in totaal bevatten, is gemaakt door Harry Hoek.
Harry verteld dat hij na zijn tentoonstelling van de kleerhangers, op zoek was naar nieuwe inspiratie. Toen hij op een dag met een boek van de Zwarte beertjes reeks in aanraking kwam en de omslag goed bekeek, dacht hij; Verrek dat is goed!
Hij besloot er een tentoonstelling aan te wijden en struinde vervolgens markten en winkels af om alle 2000 exemplaren in handen te krijgen.
Zelf heeft hij een constructie gebouwd om de boeken zo mooi mogelijk ten toon te stellen. De stellages wordenneergezet op het plein van de begane grond.
De tentoonstelling is zo speciaal omdat deze niet over de meest bekende werken zoals Nijntje van Bruna gaan, maar over niet zo bekende; maar zeker niet minder mooie werken van de Beertjes reeks.
Ook Dick Bruna zelf is erg enthousiast over de tentoonstelling en zal bij de opening aanwezig zijn.
De tentoonstelling is een mooie overzicht van de kunsten van Bruna die ook makkelijk verplaatsbaar is. Dus op naar Japan!

vrijdag 8 juni 2007

BLok4: Jaarboek

Jaarboek


Het eerste jaar communicatie is een jaar geweest waarvan ik veel heb geleerd. We hebben heel veel moeten doen en hebben geleerd over de verschillende competenties die je moet bezitten voor het beroepenveld in de communicatie wereld. Mij is duidelijk geworden dat de zakelijke kant van communicatie mij niet zo ligt. De representant leek mij erg interessant, het leek me ook leuk om te doen. Ook het stuk journalistiek dat erbij kwam kijken leek mij erg leuk. Ik dacht dat ik hierin ook best goed zou kunnen zijn. Maar niets was minder waar. Ik ben er helemaal niet goed in. Voor een rol als representant van een bedrijf moet je goed kunnen verdiepen in zaken, hetzelfde met stukken schrijven. Ik heb niet zo’n goede vaardigheid in verdiepen en daarmee ook gelijk niet de vaardigheid om goede stukken te schrijven of om goed te representeren.
Ook het financiële gedeelte en de gave om een project te leidden, heb ik in dit jaar niet onder de knie gekregen. Ik vind het ook helemaal niet leuk.
Maar deze competenties zijn misschien nog wel te verbeteren en aan te leren. Het is misschien gewoon een noodzakelijk kwaad bij het realiseren van bepaalde doelen.
Waar ik later ook zeker mijn beroep niet van maak, is het onderzoeken van dingen. Zo heb ik geleerd van de Onderzoeker dat het onderzoeken van een imago, mij helemaal niet aanspreekt.
Waaraan ik in de volgende jaren aan wil werken zijn mijn schrijfvaardigheden, omdat ik deze graag wil verbeteren. Wat ik in dit jaar wel leuk vond is het bedenken van campagnes, evenementen en producten. Ik vind het leuk om zelf dingen te verzinnen en daarmee creatief te zijn. Ik vind het leuk om mensen te begrijpen en in te spelen op hun behoeftes en daarmee een goed product neer te zetten.
Daarmee wil ik zeker verder gaan.
Het vierde, en tevens laatste blok was erg leuk omdat je hel creatief mocht zijn. We krijgen lessen over trends, maatschappij en kunstenaars. Dit was heel leuk. We hebben veel collages gemaakt, we moesten onze eigen gedachten en inspiraties bijhouden in een dummy en nieuwe producten ontwikkelen. Het was heel stimulerend voor de creativiteit, en was iets wat ik voorheen miste in de opleiding. Deze creativiteit wil ik meenemen in de volgende jaren.
Bij de digitale competentie meting kwam naar voren dat ik goed in een groep kan werken, omdat ik sociaalcommunicatief goed ben en ik feedback accepteer. Ik kan echter niet plannen en geen project managen. Ik ben niet motiverend voor een groep omdat ik negatief ben en geen ambitie heb. Wel ben ik ondernemend, flexibel, creatief, een beetje assertief en kan goed presenteren. Ik kan me in deze uitslag goed vinden. Ik wist ook al dat mijn teamgenoten zo over mijn competenties dachten, en er is dus ook niets nieuws naar voren gekomen. Wat ik zeker wil verbeteren is mijn negatieve houding en ik wil leren alles te ordenen en te plannen.
Tijdens het jaar hebben we ons ook verdiept in het beroepenveld van communicatie en het is mij erg tegengevallen. De vacatures die we hebben bekeken waren bijna allemaal accountancy banen en managerfuncties. Dit zou ik beiden absoluut niet willen worden. Ook hebben we best wat leuke beroepen gezien en op zich heb ik best hoop op een leuke baan. Ik heb alleen niet erg veel nieuws over het beroepen veld geleerd.
Ik vind schrijven leuk, ook al ben ik er niet zo goed in. Ik zou het leuk vinden om bij een tijdschrift te werken. Dat is ook eigenlijk de reden waarom ik communicatie als opleiding heb gekozen. Behalve journalistiek is de opleiding communicatie de meest logische keuze om later te werken bij een blad.
Nog steeds wil ik een beroep dat iets met vormgeven te maken heeft, dus iets met bladen maken en misschien wel iets met beeld. Werken met kunst en fotografen, dat lijkt me erg leuk. Het beroep art director lijkt me erg leuk.
Omdat mijn grote liefde eigenlijk muziek is, wil ik die erg graag combineren met communicatie en had daarom besloten dat ik graag wilde recenseren voor een muziekblad. Maar wat mij ook erg leuk lijkt, nog leuker dan recenseren, is het worden van een programmeur voor een podium. Bijvoorbeeld voor rotown of paradiso. Dit is ook te combineren met communicatie, je leert immers hoe je evenementen moet managen en artiesten moet boeken enz. Ik denk dat dit de beste combinatie is van het combineren van muziek en communicatie.
Ik wil me zeker nog bezig houden met muziek, want dit blijft een passie. Maar om de passie praktisch te maken wil ik het zo goed mogelijk combineren. De keuzes die ik ga maken in mijn verdere beroeps carrière zullen als inspiratie muziek hebben.
Ik heb besloten de opleiding communicatie zo goed mogelijk af te maken.

Blok3: Overzicht beroepenveld

Presentatie beroepenveld

In onze presentatie die we hebben gehouden over het overzicht van het communicatie beroepenveld, vertelden we natuurlijk over de verschillende beroepen die je kan beoefenen. Maar vooral over de competenties die je moet beschikken.
Op het Internet hebben we gezocht naar vacatures in het veld van communicatie en kwamen veelal de zelfde beroepen tegen. Veel beroepen die je kan beoefenen zijn gericht op management en wat ons verbaasde ook op accountancy. Dit verbaasde ons omdat we op het gebied van accountancy (nog) niets hebben geleerd. De beroepen die wij tegen zijn gekomen vonden we niet zo heel spannend, misschien kwam het door het aanbod op dat moment. Bij het lezen van de vacatures kwam veel hetzelfde naar voren. Je moest team gevoel hebben, je moest initiatief tonen, creatief zijn, onder stress kunnen werken, gevoel voor taal hebben, mensen kunnen leiden. Dat is wat voor ons het meest naar voren is gekomen.
Dit hebben wij dus ook gepresenteerd. We hebben een collage gemaakt met tekeningen van personen met verschillende competenties erbij. Ook hebben we kort een overzicht gegeven van de vacatures die wij hadden gevonden.

Publieke sector

Wat is de publieke sector?

De publieke sector bestaat uit de rijksoverheid, de overige publiekrechtelijke lichamen (zoals provincies, de gemeenten en de waterschappen) en de organen die zijn belast met de uitvoering van de sociale zekerheid. De publieke diensten zijn in een aantal sectoren te onderscheiden.
Dat zijn ten eerste de echte overheidssectoren, sectoren waar mensen werken onder ambte-lijke arbeidsvoorwaarden. Het zijn sectoren die ten laste komen van de overheidsbegroting: de rijksoverheid (departementen en buitendiensten), gemeenten en provincies, maar ook de rechterlijke macht, politie, defensie en het (openbaar) onderwijs. Daarnaast worden ook instellingen die met sociale premies en door middel van overheidssubsidies gefinancierd worden, tot de publieke sector gerekend. Dit betreft met name welzijn, zorg en bijzonder onderwijs. Voorbeelden van laatste sectoren zijn ziekenhuizen, zorg- en verpleeginstellingen, het maatschappelijk werk, wetenschappelijk onderzoek en de jeugdzorg.
De publieke sector kent drie verschillende bestuurslagen, met elk hun eigen taken (OECD, 1997):
1. De taken van de gemeenten liggen in Nederland op uiteenlopende domeinen: openbare orde, onderwijs, woonbeleid, gezondheidszorg, sociale zekerheid en welvaart.
2. De provincies behartigen de volgende taken: openbare orde (coördinatie van politie en brandweer), vervoer, transport (niet het openbaar vervoer), waterhuishouding, milieu (vergunningen, inspectie), economische ontwikkeling, welvaart en ruimtelijke ordening.
3. De centrale overheid is verantwoordelijk voor de taken die de Nederlandse samenleving in haar geheel aangaan. Het gaat hier om de domeinen van justitie, defensie, buitenlandse zaken, belastinginning en infrastructuur.

Wat houd een beroep in de publieke sector in.

Een beroep in de publieke sector biedt carrièremogelijkheden op het gebied van accountancy, belastingadvies, consultancy en financieel advies.
Je wilt investeren in jezelf, je bent flexibel, creatief en ondernemend. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en de wil om kennis uit te wisselen.

Wat zijn de vakgebieden van een beroep in de publieke sector:
· strategie, structuur, samenwerking en fusie
· financiële dienstverlening, fiscale advisering, administratieve ondersteuning
· interim-management, personeel, functionele dienstverlening
· sturing en systemen, automatisering, informatisering
· ethiek en integriteit, wet- en regelgeving
Kortom je bent een adviseur. Je adviseert bedrijven hoe ze interne beslissingen moeten maken.

Branches:

Gemeenten en provincies
Gezondheidszorg
Onderwijs
Openbare orde en veiligheid
Rijksoverheid
Sociale Zekerheid
Waterschappen
Wonen en ruimte




Tekst

Welke beroepen kan je vervullen met communicatie?


1.Copywriter

Als copywriter ben je voortdurend met woorden in de weer; je voornaamste taak is het schrijven van reclameteksten. Alleen doe je dit telkens voor een ander medium – variërend van een brochure tot aan een radio- en televisiecommercial – en een andere doelgroep: je schrijft zowel voor consumenten van een wasmiddel als voor lezers van een dagblad.
Wat doet een copywriter.
1. Je maakt een eerste opzet van een reclamecampagne.2. Je presenteert je eerste opzet.3. Je werkt het concept verder uit.4. Je presenteert de reclamecampagne aan de opdrachtgever.5. Je voert de reclamecampagne uit.
Wanneer je werkt bij een reclamebureau of communicatie-adviesbureau, krijg je via de accountafdeling een opdracht om een campagne te bedenken. De accountafdeling heeft op basis van een gesprek met de opdrachtgever een briefing (instructie) opgesteld met daarin informatie over onder andere: het bedrijf, het product of dienst dat moet worden gepromoot, de wensen van de opdrachtgever en het budget voor de reclamecampagne. Werk je als copywriter zelfstandig, dan heb je vaak rechtstreeks contact met je opdrachtgever. Samen met de artdirector maak je een eerste opzet (concept) van een reclamecampagne. Hiervoor verdiep je je in het bedrijf en zijn producten en/of diensten, ga je na op wat voor een manier concurrenten reclame maken en definieer je de doelgroep.

Samen met de artdirector werk je het concept verder uit. Je maakt bijvoorbeeld een eerste brochure of een eerste versie van een advertentieposter. Je bekijkt het resultaat: welk gevoel roept de tekst op? Sluit de tekst goed aan op de doelgroep? Is het gekozen medium – bijvoorbeeld televisie – de juiste voor de campagne? Je schaaft voortdurend aan de tekst en past het beeld aan. Veranderingen bespreek je met collega’s. Tevens voer je overleg met de opdrachtgever.
Om ervoor te zorgen dat een brochure of radiospotje ook precies zo wordt zoals jij voor ogen hebt, ben je nauw betrokken bij de uitvoering van de reclamecampagne. Je controleert drukproeven van folders en affiches of je bent bij televisieopnames aanwezig. Eventueel breng je dan nog kleine veranderingen aan.
Vaardigheden
1Creatief en innovatief zijn2. Onder tijdsdruk kunnen werken3. Uitstekend taalgevoel hebben4. visueel zijn ingesteld
5. Goed kunnen communiceren







2.Eindredacteur

Van idee naar tekst. Van verzamelde feiten naar artikel. De hoofdtaak van een redacteur is het ordenen en structureren van informatie. Soms schrijft een redacteur zelf, soms verbetert hij teksten van een ander. Het begeleiden van tekstschrijvers, journalisten, vormgevers of vertalers kan ook een taak zijn van een redacteur.
Wat doet een redacteur?
Redacteuren kom je op veel verschillende plaatsen tegen. In hun functie staat altijd communicatie via een specifiek medium centraal.
Het beroep redacteur kan zowel een journalistieke invalshoek hebben (dagblad-redacteur of journalist) als een "technische". In het eerste geval schrijf je zelf teksten of redigeer je teksten van anderen. Er wordt snel gewerkt en vaak onder tijdsdruk: voor dagbladjournalisten is er iedere dag een nieuwe krant. Soms werk je gedurende een langere periode aan achtergrondartikelen.
In het tweede geval zorg je er bijvoorbeeld als bureauredacteur voor dat teksten goed in elkaar zitten en aansluiten bij de doelgroep. Je eindproduct is een opleidingshandboek, een tekst voor een website of een gebruiksaanwijzing van een apparaat.
Rollen:
Vertaler, je zet een idee om naar tekst, of maakt van een ruw concept een perfect afgewerkte tekst. Als redacteur ben je veel bezig met het omzetten van informatie: van de ene vorm naar de andere. Denk bijvoorbeeld aan de wetenschapsredactie van een dagblad: in de zaterdagbijlage leggen ze moeilijke natuurkundige onderzoeken uit in heldere achtergrondartikelen.
Begeleider, je stuurt een team van schrijvers aan. In die situatie help je auteurs bij het realiseren van een goed eindproduct, bijvoorbeeld een brochure.
Organisator, je houdt je bezig met het uitzetten van opdrachten, het maken van planningen en het bewaken van budgetten.
Proces- en kwaliteitsbewaker, als redacteur moet je er voor zorgen dat het eindresultaat aansluit bij de behoeften van de doelgroep.

Vaardigheden:
1. gevoel voor taal
2. nauwkeurigheid
3. brede belangstelling
4. goed kunnen samenwerken
5. plannen en organiseren
6. creativiteit
7. durf en initiatief

Waar werk je als einredacteur?
Redacteuren vind je op verschillende plekken: overal waar redacties hun werk doen. Bijvoorbeeld bij uitgevers, bij kranten, tijdschriften en vakbladen, maar ook bij communicatiebureaus, televisie- en radioprogramma's, teletekstpagina's en bureaus die zich bezighouden met internetsites. Ook opleidingsinstellingen en trainingsbureaus maken gebruik van redacteuren. Verder zijn er veel redacteuren die op freelance basis werken voor verschillende opdrachtgevers.

Blok3: Curriculum Illusione

Curriculum illusione


Als ik moet nadenken over de baan de ik later na het afronden van mijn studie zou willen hebben. Heb ik er eigenlijk geen idee van. Als ik denk over de competenties die ik heb, zijn het er eigenlijk niet zoveel. Als ik kijk naar de verschillende onderdelen die we in dit jaar hebben behandeld, denk ik dat het organiseren van een evenement me het beste afging. Ik vond het echter niet het leukste. Ik zou later geen baan willen hebben dat te maken heeft met het organiseren van evenementen. Het doen van een onderzoek, wat we in het tweede blok hebben behandeld ligt me ook niet zo goed. We behandelen nu het representeren van een bedrijf of organisatie, dat houdt in persconferenties houden, persberichten schrijven, het media landschap analyseren en het oefenen van woordvoerder zijn. Ook al hebben we het blok nog lang niet afgesloten en dus ook niet weet wat de resultaten hiervoor zullen zijn. Vind ik het wel een interessant onderdeel, het heeft te maken met de geschreven media en dat vind ik het leukste medium. De kritische en politieke zienswijze die je moet hebben voor bijvoorbeeld het uitsturen van persberichten vind ik ook wel interessant. Ik heb uit deze blokken geleerd dat ik iets met de geschreven media wil doen, en dat ik het regelen van een evenement niet leuk vind.
Met het verdelen van rollen ben ik er achter gekomen dat ik niet het soort leiderfiguur ben. Ik kan mensen best vertellen wat ze moeten doen, als ik weet waar een project precies omgaat. Vaak weet ik dit echter niet. In een groepje heb ik altijd een bemiddelende rol gespeeld, tijdens conflicten of discussies kwam het vaak handig uit. Ik ben niet geschikt als eindredacteur omdat ik niet nauwkeurig ben. Ik dacht dat het een leuke rol zou zijn, maar dat viel toch wel tegen. Misschien dat er in een echte loopbaan als redacteur meer bij komt kijken dan alleen spelfouten controleren en stukken aan elkaar breien.

Als ik kijk naar mijn competenties en interesses buiten school, denk ik dat ik die kan combineren met mijn opleiding. Mijn interesses gaan uit naar muziek en kunst. Als ik de opleiding communicatie niet zou doen zou ik een muziek opleiding doen. Ik houd er van om zelf muziek te maken, ik zit op muziekles, zangles en pianoles. Ook maak ik samen met vrienden of muzikanten muziek. Ik bezoek vaak concerten en koop ontzettend veel cd´s. Ik lees ook graag tijdschriften, vanzelf sprekend muziek tijdschriften maar eigenlijk alle tijdschriften die er mooi uitzien. Het is voor mij verslavend om tijdschriften te kopen die een mooie lay- out hebben. Thuis bewaar ik alle tijdschriften die ik ooit heb gekocht.
Kunst is iets waar ik interesse in heb gekregen door mijn vader, die heeft namelijk veel verstand van kunst en dat is iets wat altijd in ons huis aanwezig was. Zowel mijn vader en moeder zijn werkzaam in de culturele sector, en hebben een goed onderlegd gevoel voor kunst en cultuur.
Zelf ben ik graag bezig met creatieve dingen, ik vind het leuk om te schilderen, niet omdat ik kunst wil maken maar gewoon omdat ik het leuk vind om met verf te werken. Ik schrijf liedjes zowel teksten als muziek. Ik speel gitaar en keyboard, en zing graag. Ik schrijf teksten en soms verhaaltjes, het is iets wat gewoon in me hoofd verschijnt en dat ik graag wil onthouden.
Ik ben best sociaal aangelegd maar vind het niet erg om dingen alleen te doen. Ik kan goed met mensen omgaan en kan ook goed bemiddelen. Ik vind het wel leuk om met verschillende soorten mensen om te gaan, en heb daarom ook veel verschillende vrienden.
Ook vind ik het erg leuk om te reizen en heb al best een stukje van de wereld gezien. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten die uit een ander land komen. Het is best vermoeiend contact te houden met mensen over de wereld, maar uiteindelijk krijg je er ook ontzettend veel voor terug.


Mijn ervaringen tot nu toe zijn niet echt indrukwekkend. In vorm van een cv, zou er niet zoveel op komen te staan. Echt ervaringen die betrekking hebben op mijn latere baan heb ik nog niet. Dit zijn de dingen die tot nu toe op mijn cv staan.

Katholieke basisschool Paus Joannes te Rotterdam
Christelijke scholengemeenschap Johannes Calvijn
-Havo cultuur en maatschappij afgerond
Hogeschool INholland
-2005 Media en entertainment management
-2006 Communicatie


CV: illusione


Katholieke basisschool Paus Joannes te Rotterdam


Christelijke scholengemeenschap Johannes Calvijn
-Havo cultuur en maatschappij afgerond
-Frans
-Duits
-Kunstgeschiedenis en tekenen


Hogeschool INholland
-2005 Media en entertainment management
-2006-2010 HBO Communicatie afgerond
Stage: Mojo muziektijdschrift in Londen


Erasmus universiteit te Rotterdam
-2011-2013 major journalistiek


Codarts hogeschool voor de kunsten te Rotterdam
-2014-2018 Conservatorium
Richting: pop



Werkzaamheden:

- 2005 Bijenkorf als verkoop medewerker
- 2019-2022 stewardess bij de Koninklijke luchtvaartmaatschappij (KLM)
- 2024 Werkzaam als recensist bij Nederlands muziek blad OOR
- 2025 Journalist voor MOJO in Londen

























De perfecte vacature

Veel van de vacatures die ik heb gezien betroffen management en accountancy, er is daar blijkbaar veel vraag naar. Het ging meestal om het coördineren van dingen binnen een bedrijf. Dit lijkt me heel droog en saai, zo´n baan zou ik absoluut niet willen hebben
De perfecte vacature heb ik niet gevonden, maar ik denk dat ik wel weet hoe die er uit zou zien.
Het zou een baan moeten zijn die iets te maken heeft met tijdschriften en het liefst een muziek tijdschrift. Ik zou graag recensies willen schrijven over cd´s en concerten. Bijvoorbeeld in het blad OOR maar het liefst in een Engels of Amerikaans blad zoals MOJO of Dazed en confused. Als beginners baan zou ik echter een Nederlands blad nemen. Als beginnende functie zou ik willen recenseren, maar in mijn verdere loopbaan zou ik interviews en stukken willen schrijven.
De perfecte vacature zou er een zijn voor een journalistieke functie, waarmee je ook inspraak hebt met de lay-out van het blad. Ik zou aan het begin van mijn loopbaan zeker geen leidende functies willen hebben, pas na een goed aantal jaren zou ik het misschien wel doen. Ik zou het niet erg vinden om onder mensen te werken. Je hebt als schrijver toch al genoeg vrijheid, om je stukken in te richten.
Mijn perfecte vacature zou ook werkverrichtingen in het buitenland bevatten. Dit idee van een cv past eigenlijk niet helemaal bij de opleiding communicatie, een beroep die daar wel bij past is het beroep copywriter. Dit lijkt me ook een heel leuk beroep. Misschien dat ik wil beginnen als copywriter en dat ik uiteindelijk doorstoom naar het recenseren.


Interview

Ik wilde een interview houden met mijn vader over zijn baan. De reden dat ik dat wilde doen was omdat mijn vader veel plezier heeft in zijn werk, dat is ook gelijk het belangrijke punt dat ik uit het interview wilde halen. Het is heel belangrijk dat je iets doet waar je gelukkig mee bent. Met de opleiding communicatie kan je veel kanten op, veel van die beroepen hebben een goed salaris in het vooruitzicht. Sommigen van mijn mede studenten doen de opleiding omdat ze graag een groot salaris willen hebben. Ik vind dit geen goed uitgangspunt. Het is belangrijk dat je gelukkig bent met het geen wat je doet, ook al verdiend het geen groot salaris. Mijn vader doet werk dat goed bij zijn karakter en competenties past.



Wat voor werk doe je pap?
Ik ben account manager bij de Bibliotheek Rotterdam.
Wat vind je leuk aan het werk dat je doet?
Afwisseling van diverse onderdelen, het omgaan met allerlei type mensen, hoog en laag. Het oplossen van problemen. Het projectmatig werken is interessant om te doen en een uitdaging. Dat was het wel, dat waren de leuke dingen.
En de niet leuke dingen dan?
Dat partijen zich niet aan de afspraken houden, dat zijn vervelende dingen en adhoc beslissingen, dus dat mensen op het laatste moment verzoeken indienen. Daar moet je dan aan voldoen en je hebt weinig tijd om voor te bereiden.
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
Ik ben daar ingerold. Het is zo gegroeid.
Ben je blij met je baan?
Ja.
Wat voor werk zou je anders willen doen?
Wat mij ook leuk lijkt is het beroep van Kwaliteitsmanager.
Wat is dat dan?
Dat is een manager die de kwaliteit van projecten en ingekochte producten in de gaten houdt, via bepaalde normen.
Ik heb in de introductie verteld dat je een baan hebt die bij je competenties past en karakter past is dat waar?
Ja absoluut, vind ik wel. Ik ga met plezier naar mijn werk. Gelukkig
Oké, dank je wel voor het interview pap.

Blok2: POP-verslag

Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)


Periode 1 was een moeilijk blok, niet omdat de vakken of het project zo moeilijk waren. Maar omdat het projectgroepje waar ik in zat niet lekker liep. Dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Want het was gewoon verschrikkelijk. De mensen waarmee ik in het groepje zat waren alleen bezig elkaar te bestrijden. Het begon al in de eerste week. Er werden persoonlijke kritieken geleverd en er waren geregeld woordwisselingen. Er was altijd discussies en die gingen meestal niet over het project. Op een gegeven moment ontstonden er echt ruzies, mensen werden uit de groep gewerkt er barsten geregeld mensen in tranen uit. Ook leden we allemaal onder de hele strenge regels die waren opgesteld. Het was absurd. Niemand hield zich eigenlijk meer bezig met het project. Ik werd er helemaal niet goed van. Het was zo kinderachtig. Ze hadden zo’n grote mond en ze wisten het allemaal beter, maar als het echte werk gedaan moest worden dan waren ze er niet. Ik heb het voortouw op handen genomen en geprobeerd er nog iets van te maken. Ik wil niet beweren dat ik alles alleen gedaan heb. Dat is ook niet zo. Maar ik had het net zo goed wel alleen kunnen maken, want het had niet veel gescheeld. Misschien had ik een beter resultaat dan dat ik nu heb gehaald. Mijn team genoten hebben het zo moeilijk gemaakt. Het was echt verschrikkelijk om met ze te werken. Ik heb er nooit een woord over vuilgemaakt dat ik het eigenlijk verschrikkelijk vond om met ze te werken. Zelfs met de genen die zogenaamd wel goede inzet toonden. Het enige wat ze deden was zeuren en gillen. Ze waren altijd gestresst en ze werden niet goed van de situatie. Dat konden ze niet vaak genoeg zeggen. Welke situatie in godsnaam! Ze deden niks!
Het is niet waar dat ik alles zelf heb gedaan en het is ook niet waar dat ze allemaal niets deden. Azam had een goed financieel stuk gemaakt, dat had ik zelf niet zo goed gekund. Richtsje had een net hoofdstuk gemaakt. Maar ik blijf erbij dat het hele werkstuk op mijn idee berustte. Ze hoefden niets te bedenken alleen hier en daar een beetje uit te voeren. Ik ben van plan zoiets nooit meer te doen, als mijn toekomstige teamleden van plan zijn alleen stennis te maken en niet te werken. Doe ik ook niets.

Ik heb periode 1 ervaring als een heel naar blok. De situatie waarin ik me bevond was gewoon rot. Daarbij kwam ook nog dat ik eigenlijk de gene was die niet eens wist of deze opleiding de juiste was. Ik wil nog steeds een muziekopleiding doen dat is niet veranderd. Ik baalde er ontzettend van dat ik nu zoveel energie stopte in het project. Ik wilde niet gelijk in het eerste blok stranden.
Ik heb in blok 1 toch best veel geleerd. Ik heb geleerd van het project. Ik weet nu ongeveer hoe je een project opzet en heb heel veel SWOT- analyses gemaakt. Ik heb er ook van geleerd dat projectmanager/- uitvoerder niet voor mij is. Dat waren de competenties van blok1. Ik ben niet zogoed in het verkopen van een product. Het overtuigen van mensen kan ik wel, maar niet als er zo’n druk op je staat. Het ontwikkelen van een idee vond ik eigenlijk wel leuk, het bedenken van een communicatie strategie voor het bereiken van je doelgroep vond ik ook wel leuk. Alleen het uitvoeren van het idee, de technische kanten en dan het verkopen van je product. Dat vind ik niet zo leuk.
Ik had als rol eindredacteur. Die rol ging me niet zo goed af. Ik ben een chaotisch mens, en ik weet dat het geen excuus is maar mijn stukken zijn doorgaans niet zo geordend als dat van mijn studie genoten. Ook probeer ik het niet om ze geordend te krijgen. Ik zou het waarschijnlijk wel netter kunnen maar het zal nooit heel netjes worden. Ik kan dat niet echt overzien. Als iets er netjes uitziet voor mij, is het voor iemand anders nog steeds erg onoverzichtelijk.

Ik vond het blok qua leerstof niet moeilijk. Toch heb ik mijn tentamens beidde niet gehaald. Ik heb alles afgesloten behalve Excel en mijn twee tentamens. Misschien heb ik teveel energie gestopt in het project, of misschien heb ik gewoon niet goed geleerd. Ik hoop dat het de eerste is, maar ik ben bang dat het de tweede reden is.
Ik voel niet echt de behoefte om mijn tentamens te leren. Dat komt omdat ik weet dat je ze toch nog kan herkansen, maar ook omdat ik het niet echt nodig vind. Ik weet dat ik deze opleiding niet echt wil doen. Ik doe hem om dat ik een opleiding moet doen. Ik wil nog steeds naar de muziek school. Misschien wil ik gewoon niet meer naar school dat kan ook. Ik doem mijn best voor gezamenlijke projecten omdat daar ook de studie resultaten van andere mensen vast zitten. Ik probeer vakken af te sluiten, waar je niet voor hoeft te leren. Maar dat leren van boeken, dat gaat gewoon niet meer. Ik kan me er niet toe zetten en kan er ook mijn aandacht niet bij houden.
Ik heb haast geen punten gehaald, maar 5. In dit tweede blok zal het ook wel niet zo goed gaan.
Ik wil toch het jaar halen. Ik heb tenslotte vorig jaar al een jaar weggegooid. Ik wil niet een tweede vergooien.


Dit blok begon even slecht als het eerste. We zaten nog steeds als groep bij elkaar en het ging heel slecht. Op een gegeven moment liep het weer erg uit de hand en besloot onze projectbegeleider ons uit elkaar te halen. We gingen verder met het zogenaamd goede deel van de groep. Nu moet ik zeggen dat het andere deel van onze groep inderdaad verschrikkelijk was, ze deden niets en haalden het niveau ontzettend naar beneden. Daarbij kwam dat ze absoluut geen respect hadden voor teamgenoten. Het leek er in het begin ook zeker op dat deze nieuwe samenstelling uitstekend was. Het ging goed, we waren productief. Op het laatste moment ging alles nog faliekant mis.
Ik moest naar een bruiloft in Thailand, ik had dit ver van te voren gemeld en dat was ook goedgekeurd door mijn teamgenoten. Ze hadden me een week voordat ik ging verteld dat het allemaal goed zo komen en dat we toch bijna klaar waren. Er moesten nog een paar dingetjes gedaan worden.
Zorgeloos ging ik weg, zorgeloos kwam ik terug. Totdat Richtsje me liet weten dat we het project niet op tijd af hadden en we het dus niet konden inleveren. Die kleine paar dingetjes bleken toch nog een hele hoop dingen te zijn. Ik hoorde dat Desiree en Azam het allebei hadden laten afweten. Richtsje had alleen het werk gedaan, dat het niet af was is logisch; ze kan het tenslotte niet alleen.
Hoe zij is behandelt en hoe onze teamleden zich hebben gedragen vind ik onbegrijpelijk. Beidde teamleden waren weliswaar ziek, ze hadden dingen die allang afmoesten zijn niet af.
Desiree is verder niet meer opkomen dagen. We hebben meerdere malen gevraagd om haar stukken die heeft ze ons niet opgestuurd. Ze heeft niets van zich laten horen, zelfs niet op de dag dat we het project moesten inleveren. Ik vind dit echt niet kunnen. We hebben op dinsdag 18-2 tot half 7 op school gezeten om het stuk af te krijgen. Azam was nu al weer beter en heeft zich dubbel en dwars moeten bewijzen. Hij zat ook fout.
Desiree heeft ons al het werk laten doen en heeft in haar persoonlijke verslag geschreven dat zij degene was die teleurgesteld is in de houding van Azam dat hij het laat afweten en dat 100% inzet toont. Ik vind het teleurstellend van haar dat ze zich zo heeft geuit.
Het tweede blok is dus ook niet zo goed afgesloten. Ik baal hier ontzettend van, ik had het niet verwacht.Ook al wist ik dat mijn teamgenoot van andere 100% kwaliteit verwacht en zelf dit niet haald, had ik niet verwacht dat ze zover zou gaan.
In dit blok was ik Projectleider en Gespreksleider. De vergaderingen heb ik aardig geleid. Maar niet echt super. Het project heb ik eigenlijk ook niet zo goed geleid. Ik wist niet zo goed wat ik met het project aan moest. Ik had er een minder goed overzicht van, en wist ook niet hoe het project er uit moest komen te zien. Ik vond het een ingewikkeld project.
Wel heb ik het statistiek programma SPSS een beetje onder de knie en heb wat meer inzicht in het houden van een onderzoek.

Ondanks dat ik meer inzet toon da dat ik vorig jaar deed, vind ik nog steeds niet dat ik de studie goed aanpak. Ik laat dingen verzaken zoals lessen en tentamens. Ik haal geen goede studie resultaten.
Het eerste blok heb ik best goed gedaan op de tentamens na, maar het tweede is echt slecht. Misschien komt dat omdat dit blok meer vakken afsluit met een tentamen. Ik denk het wel.
Ik hoop echt dit jaar te halen, en probeer hiervoor ook meer mijn best te doen.






















Korte persoonlijkheidstest

Een twijfelende persoonlijkheid
Kernwoorden: besluiteloos, aarzelend
Op basis van deze test lijkt het er op dat je iemand bent die twijfelt aan zijn of haar capaciteiten, die wat onzeker in het leven staat. Misschien ben je wel tevreden met je persoonlijke situatie of heb je je neergelegd bij de huidige stand van zaken. Het kan echter ook betekenen dat je er niet uithaalt wat er in zit. Je benut met andere woorden je persoonlijk potentieel onvoldoende. Het kan in je voordeel zijn als je iets meer ambitie aan de dag legt. Streef bijvoorbeeld naar het bereiken van concrete doelen. Doelen die je voorheen niet stelde. Realiseer je dat iedereen beschikt over uniek talent en mogelijkheden.



Prestatie motivatietest

Uitslag

Je bent redelijk extrinsiek gemotiveerd en maar weinig intrinsiek gemotiveerd. Dat je in redelijke mate extrinsiek gemotiveerd bent betekent dat je er rekening mee houdt wat je met je studie kunt bereiken: een diploma, geld, status of de erkenning van de mensen waar je van houdt. Dat je maar weinig intrinsiek gemotiveerd bent wil zeggen dat je je, in je studie, weinig laat leiden door je interesse en voorkeuren. Studeren kan voor jou daardoor best zwaar zijn: je vindt het niet echt leuk, en kunt het gevoel hebben dat je jezelf erdoor heen moet slepen. Tip: Iedereen, ook jij, loopt wel érgens warm voor. Je wordt een stuk gelukkiger als je ontdekt wat dat voor jou is. Ga op zelfonderzoek uit en/of ga eens langs bij de schooladviseur.


Ik heb deze testen gekozen omdat ik deze het meest van toepassing vind. Uit de persoonlijkheidstest kan je een beetje opmaken waarom je een bepaalde rol aanneemt in een groep bijvoorbeeld. Of het verklaard een beetje waarom je je gedraagt zoals je doet.
Ook geeft het misschien meer inzicht in mijn twijfels over deze studie. Het feit dat ik niet weet wat ik eigenlijk wil doen. Wil ik zeker weten een muziek opleiding en het toekomst perspectief daarvan. Moet ik toch maar een goede studie doen zodat ik later in ieder geval een goede baan heb. Ik wil ook mijn ouders niet teleurstellen.
Al deze aspecten komen wel een beetje terug in de uitslag van de tests.
Het biedt echter niet echt een oplossing voor mijn probleem. Ik denk dat ik dit jaar afmoet maken en moet proberen hem te halen. Pas dan kan ik echt een keuze maken.




















Smart- geformuleerde leerdoelen



1. Ik wil aan het eind van periode blok 3 alle tentamens en vakken van blok 1 en 2 afgesloten hebben. Ik zal de vakken nog een keer volgen bij een andere klas en zal de toetsen herkansen.

2. Ik wil in de periode van blok 3 in teamverband mijn rol actief vervullen, door me te verdiepen in de verantwoordelijkheden van een taak en mijn persoonlijke rol met een 7 af te sluiten aan het eind van dit blok.

3. Ik wil in de periode van blok 3 duidelijk hebben of ik deze opleiding af wil/kan maken of dat ik de muziekopleiding wil gaan doen, dit door in april toelating te doen voor de muziekschool en geen 30 punten hebben behaald voor deze opleiding. Zodat ik hoogstwaarschijnlijk het eerste jaar niet haal.

Blok2: Overzicht blok 1

Overzicht blok 1

Blok 1 was een moeilijk blok, niet omdat de vakken of het project zo moeilijk waren. Maar omdat het projectgroepje waar ik in zat niet lekker liep. Dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Want het was gewoon verschrikkelijk. De mensen waarmee ik in het groepje zat waren alleen bezig elkaar te bestrijden. Het begon al in de eerste week. Er werden persoonlijke kritieken geleverd en er waren geregeld woordwisselingen. Er was altijd discussies en die gingen meestal niet over het project. Op een gegeven moment ontstonden er echt ruzies, mensen werden uit de groep gewerkt er barsten geregeld mensen in tranen uit. Ook leden we allemaal onder de hele strenge regels die waren opgesteld. Het was absurd. Niemand hield zich eigenlijk meer bezig met het project. Ik werd er helemaal niet goed van. Het was zo kinderachtig. Ze hadden zo’n grote mond en ze wisten het allemaal beter, maar als het echte werk gedaan moest worden dan waren ze er niet. Ik heb het voortouw op handen genomen en geprobeerd er nog iets van te maken. Ik wil niet beweren dat ik alles alleen gedaan heb. Dat is ook niet zo. Maar ik had het net zo goed wel alleen kunnen maken, want het had niet veel gescheeld. Misschien had ik een beter resultaat dan dat ik nu heb gehaald. Mijn team genoten hebben het zo moeilijk gemaakt. Het was echt verschrikkelijk om met ze te werken. Ik heb er nooit een woord over vuilgemaakt dat ik het eigenlijk verschrikkelijk vond om met ze te werken. Zelfs met de genen die zogenaamd wel goede inzet toonden. Het enige wat ze deden was zeuren en gillen. Ze waren altijd gestresst en ze werden niet goed van de situatie. Dat konden ze niet vaak genoeg zeggen. Welke situatie in godsnaam! Ze deden niks!
Het is niet waar dat ik alles zelf heb gedaan en het is ook niet waar dat ze allemaal niets deden. Azam had een goed financieel stuk gemaakt, dat had ik zelf niet zo goed gekund. Richtsje had een net hoofdstuk gemaakt. Maar ik blijf erbij dat het hele werkstuk op mijn idee berustte. Ze hoefden niets te bedenken alleen hier en daar een beetje uit te voeren. Ik ben van plan zoiets nooit meer te doen, als mijn toekomstige teamleden van plan zijn alleen stennis te maken en niet te werken. Doe ik ook niets.

Ik heb periode 1 ervaring als een heel naar blok. De situatie waarin ik me bevond was gewoon rot. Daarbij kwam ook nog dat ik eigenlijk de gene was die niet eens wist of deze opleiding de juiste was. Ik wil nog steeds een muziekopleiding doen dat is niet veranderd. Ik baalde er ontzettend van dat ik nu zoveel energie stopte in het project. Ik wilde niet gelijk in het eerste blok stranden.
Ik heb in blok 1 toch best veel geleerd. Ik heb geleerd van het project. Ik weet nu ongeveer hoe je een project opzet en heb heel veel SWOT- analyses gemaakt. Ik heb er ook van geleerd dat projectmanager/- uitvoerder niet voor mij is. Dat waren de competenties van blok1. Ik ben niet zogoed in het verkopen van een product. Het overtuigen van mensen kan ik wel, maar niet als er zo’n druk op je staat. Het ontwikkelen van een idee vond ik eigenlijk wel leuk, het bedenken van een communicatie strategie voor het bereiken van je doelgroep vond ik ook wel leuk. Alleen het uitvoeren van het idee, de technische kanten en dan het verkopen van je product. Dat vind ik niet zo leuk.
Ik had als rol eindredacteur. Die rol ging me niet zo goed af. Ik ben een chaotisch mens, en ik weet dat het geen excuus is maar mijn stukken zijn doorgaans niet zo geordend als dat van mijn studie genoten. Ook probeer ik het niet om ze geordend te krijgen. Ik zou het waarschijnlijk wel netter kunnen maar het zal nooit heel netjes worden. Ik kan dat niet echt overzien. Als iets er netjes uitziet voor mij, is het voor iemand anders nog steeds erg onoverzichtelijk.

Ik vond het blok qua leerstof niet moeilijk. Toch heb ik mijn tentamens beidde niet gehaald. Ik heb alles afgesloten behalve Excel en mijn twee tentamens.

Blok1: gesprek met SLBer

Slb gesprek over motivatie en cv


In het gesprek met mijn slb-er Zahra Tarafit, heb ik het gehad over de motivatiebrief en cv die ik moest maken voor het gesprek. Ik kreeg zoals ik had verwacht de vraag naar mijn hoofd geslingerd “ wat doe je hier eigenlijk”. Bij mijn vorige studie MEM kreeg ik dezelfde vraag te horen van mijn slb-er. Net als hij toen, vraagt mijn slber nu zich af of ik niet beter naar het conservatorium kan gaan omdat het zo duidelijk in mijn motivatie brief staat dat dat eigenlijk is wat ik wil. Nadat ik had uitgelegd dat het heel moeilijk is om toegelaten te worden op het conservatorium en dat het een onzekere toekomst zou brengen, begreep ze wel dat ik liever ook een studie wil doen die wat meer zekerheid geeft.

In mijn brief stond echter dat het mij moeite kost om motivatie op te brengen voor de studie communicatie omdat die eigenlijk al opgaat aan muziek. Namelijk aan allerlei soorten bijlessen. Zij had dan de vraag of ik de studie wel kon volhouden en of ik me er wel voor kon inzetten. De studie communicatie is voltijd en je hebt toch best een hoop te doen. Zag ik deze studie niet als gewoon opvulling van tijd, totdat ik werd toegelaten voor het conservatorium? Nee, antwoordde ik want langzaam maar zeker zie ik in dat een muzikale studie zoveel onzekerheden met zich meebrengt dat later als je echt een baan nodig hebt de lol er wel van af is. Het leek mij dus een goed plan om de studie communicatie af te maken en daarna alsnog een studie muziek te doen. Dan zou ik die twee kunnen combineren.

Daarna hebben we het gehad over mijn vorige studie; media en entertainment management. Die lijkt toch best wel een beetje op de studie communicatie, je bent gestopt met de studie MEM omdat je de studie niet leuk vind. Bega je nu niet weer de zelfde fout als vorig jaar,heb je hier al over nagedacht. Ja, toch wel, ik heb de studie communicatie gekozen omdat het minder management is dan MEM maar toch in de zelfde beroepstak ligt. Als ik nu op vorig studiejaar terug kijk, zie ik in dat ik me best wat meer had mogen inzetten en dat de studie lang niet zo erg was.

Ook kwam mijn slber met de suggestie of ik al navraag had gedaan over eventuele vrijstellingen omdat ik sommige dingen vorig jaar al had gedaan. Ja, daar had ik zelf nog niet zo goed over nagedacht en het zo natuurlijk best welkom zijn zo’n vrijstelling.
Ik vond het best een goed gesprek, de sfeer was luchtig en mijn slber is prettig om mee te praten. Ook was het goed dat ik mezelf moest verantwoorden over mijn keuzes tegenover iemand anders dan me zelf. Je komt er dan soms ineens achter dat je keuzes helemaal niet zo logisch zijn, bij dit gesprek was dat gelukkig niet zo.

Ik heb het gevoel, en als je het nagaat is het ook heel logisch dat iemand dit denk, dat mijn slb-er een heel negatief beeld van mij heeft. Dat bedoel ik niet in de zin dat mijn slb-er mij als persoon niet leuk vind, maar ik denk dat mijn slb-er denkt dat ik eigenlijk de studie communicatie helemaal niet wil doen.
Dat is niet waar. Ik vind de studie communicatie best leuk hoor, het is misschien niet mijn eerste keus geweest maar zeker wel mijn tweede.
Ik zet me in voor muziek, maar zeker ook voor school. Ik neem mijn studie heel serieus omdat ik resultaten wil zien. Ik wil graag een diploma halen, en het lijkt me ook oprecht leuk om in de communicatie branche te werken. Het lijkt me leuk om eindelijk ergens mee op weg te zijn, je ergens in te verdiepen en stage te lopen. Daarbij komt nog dat je verantwoordelijk ben voor andere mensen en niet alleen voor je zelf. Je hebt namelijk ook te maken met je projectgroep bijvoorbeeld, of je ouders die hun geld in je studie steken. Je moet bij al die mensen ook verantwoording afleggen.
Ik vind het bovendien erg leuk om creatief bezig te zijn, dit komt terug in de studie communicatie. Meer dan in de studie MEM, daarom heb ik voor communicatie gekozen en heb ik MEM laten vallen.

Belangrijk vind ik dus dat ik overbreng dat ik zeker wel mijn best doe voor de studie communicatie en dat ik niet van plan ben deze studie afteraffelen zoals ik dat vorig jaar heb gedaan.

Blok 1:

Motivatiebrief van Gabrielle van Klaveren
Studentnr. 414623


Mijn motivatie wat betreft de opleiding communicatie is eigenlijk niet zo fraai. Het is niet zo dat ik helemaal geen motivatie heb, het is alleen zo dat die motivatie niet zo sterk is.
Vorig jaar ben ik begonnen aan de opleiding media en entertainment management, ik heb dat ongeveer een half jaar gedaan, maar ben er toen mee gestopt. Het was namelijk niet wat ik wilde.
Om het gat te vullen dat was ontstaan ben ik gaan werken en heb dat ook de hele contract periode volgehouden. Op zich was het werk niet eens zo gek om te doen en de werksfeer was ook goed, het is alleen dat je weet hoe het eigenlijk zou moeten zijn. Leren op school, cijfers, projecten, vooruit gaan en jezelf ontwikkelen. Wat op school een groeiende lijn is, bleef op mijn werk vlak.
Ik wilde eigenlijk toch best wel weer naar school. Dat was ook het probleem niet, het probleem was de studie. Ik had een verkeerde keuze gemaakt toen ik voor MEM koos. Het was alleen zo, dat ik andere studies ook niet zag zitten en heb toen gekozen voor de minst erge. Dat hield ongeveer in dat ik samen met een vriendin de studie ging doen, de school dicht in de buurt was en het feit dat je veel vrij had.
Het probleem wat ik toen had heb ik nu eigenlijk nog steeds, ik weet niet zo goed wat ik wil en zie eigenlijk geen een studie zitten. Aan de andere kant wil ik zeker niet meer werken in plaats van naar school te gaan. Nu, dit is het gedeelte van mijn motivatiebrief over wat ik niet leuk vind.

Ambitie

Wat ik wel leuk vind is muziek. Mijn grote ambitie was en is eigenlijk nog steeds om toegelaten te worden op het conservatorium. Dat is alleen niet zo makkelijk , omdat je kennis over muziek theorie groot moet zijn en je vaardigheden nog groter. Toch wil ik het absoluut proberen en doe ik er ook alles aan wat noodzakelijk is , ik heb piano lessen, zanglessen, solfègelessen en ga binnenkort ook op zoek naar een band. Ik moet zeggen dat het meeste van mijn motivatie ook opgaat aan muziek en ik niet zoveel meer over heb om in communicatie te steken ook al zou ik het willen. Maar hoe groot mijn motivatie voor muziek is, weet ik ook dat het verstandig is om een wat zekerder beroep achter de hand te houden waar je zowaar op kan terug vallen. Nu was MEM best een goed aansluitende opleiding als je iets ambieert in de muziekindustrie, het is alleen niet het soort beroep wat ik ambieer. Het vele regelen en organiseren is niet iets wat mij ligt.
Communicatie is wel weer verwant aan MEM, maar is zoals ik heb gelezen toch een studie waarmee je net iets meer kanten op kan. Je zou inderdaad toch nog een manager kunnen worden, ook kun je iets in de richting van tijdschriften doen. Je kan zelfs accountmanager worden.
Mijn punt is; geen van de andere opleidingen is het conservatorium en lijken er ook in geen enkel opzicht op. Als je dan toch een andere opleiding moet kiezen dan maar eentje met de meeste mogelijkheden, bovendien kan het ook een creatieve opleiding zijn en dat is in mijn ogen heel belangrijk. Want behalve het liefste dat ik zou willen doen, kan ik me ook wel bedenken wat ik best leuk zou vinden om te doen. Ik zou het ook best leuk vinden om reclame campagnes te ontwikkelen of een design van een poster of flyer te bedenken. Werken bij een tijdschrift en misschien zelfs wel stukjes te schrijven, best leuk zou dat kunnen zijn. Dit is dan ook het gedeelte van mijn motivatiebrief over wat ik wel leuk vind.


Verwachtingen

Ik ben me gaan realiseren dat deze opleiding best belangrijk is om te doen. Je leert er veel van en je hebt; wat je later ook wil gaan doen, altijd een “ vak” geleerd waar je op kan terugvallen. Ik ben zeker van plan om met deze opleiding door te gaan zolang er geen beter aanbod wordt gedaan.
Vorig jaar heb ik het niet goed geprobeerd en nu zal ik dat wel doen. Ik weet inmiddels al wat de lesstof ongeveer inhoud omdat ik dat deels vorig jaar ook heb gehad. Het is niet echt leuk, maar het is nu eenmaal de studie waar je voor gekozen hebt en als je er eenmaal doorheen ben zal het wel meevallen. Ik hoop deze studie af te maken.





Cv

Opleidingen

Katholieke basisschool Paus Joannes te Lombardijen R´dam
Christelijke scholengemeenschap Johannes Calvijn te R´dam
Behaalde diploma Havo met het profiel cultuur en maatschappij
Hoge school Inholland;Media en entertainment management
2e jaar niet behaald.
Hoge school Inolland;Communicatie


Werkervaring

Promotiewerker via Randtstad uitzendt bureau
Serveerster bij ijssalon Capri
Verkoopmedewerker Bijenkorf afdeling damesmode
Momenteel werkloos